Vijf tips voor een zorgeloze knagerzomer

Care
Konijnen & knaagdieren

Lifestyle for pets geeft je graag tips voor kleine knagers zoals hamsters tijdens de warme zomermaanden. Waar moet je allemaal op letten?

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Niet alleen jij hebt het in de zomer warm, dat geldt ook voor je hamster! Met onderstaande vijf tips bezorg je hem een zorgeloze zomer.

  • Hang een thermometer op in de ruimte waar de hamsters verblijven. Zo kun je de temperatuur goed in de gaten houden. Zorg dat het niet te warm wordt (geen felle zon, verduister eventueel de ramen) en zorg voor voldoende ventilatie (maar geen tocht!).
  • Houd de verblijven uit de zon en extra goed schoon en droog om condensvorming, schadelijke ammoniakdampen en parasieten tegen te gaan. De ouderwetse kleefstrips werken prima tegen vliegen!
  • Controleer en ververs bij heet weer iedere dag het drinkwater. Geef regelmatig frisse hapjes als groenten en fruit (vers en schoon), bijvoorbeeld andijvie of paprika of schijfjes wortel, komkommer of appel. (Krop)sla is minder geschikt, want dat kneust erg rap en bederft daardoor sneller.
  • Geef je hamster, als hij dat lekker vindt, als lekker koel hapje eens een paar diepvriesdoperwten. Let wel op: te veel groen of te veel koud voer kan leiden tot diarree!
  • Een oververhitte hamster ligt plat en uitgestrekt op de grond, hijgt, kwijlt en voelt slap aan. Doen: het dier onmiddellijk in een koele, rustige ruimte brengen en de dierenarts inschakelen. Meestal is oververhitting bij kleine knagers fataal. Voorkomen is dus beter dan… inderdaad!

Zichtbare testikels

Wist je dat de testikels van mannelijke kleine knagers zoals hamsters met warm weer extra goed zichtbaar zijn? Ze bevinden zich dan wat verder buiten het (warme) knagerlichaam om te voorkomen dat de zaadproductie door ‘oververhitting’ in gevaar komt.

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, auteur van diverse boeken over tamme ratten, hamsters, muizen en gerbils.