Konijnen speelgoed zelf maken: zo doe je dat!

Living
Konijnen & knaagdieren

Voor veel konijnenbaasjes is het een bekend fenomeen: je konijn graaft in de vloerbedekking of knaagt aan de stoelpoten. Dit ondeugende gedrag betekent waarschijnlijk dat je konijn zich verveelt. Een mooi moment om zelf konijnen speelgoed in elkaar te knutselen en je konijn wat trucjes te leren! Dierentrainer Bernice Muntz vertelt hoe makkelijk dat is.

Onze expert
Allround dierentrainer

In het wild zijn konijnen ongeveer 10 tot 12 uur per dag actief met hoppen, rennen, springen, binkies (luchtsprongen) maken en graven. Vier tot zes uur daarvan zijn ze op zoek naar voedsel. Je snapt dat konijnen zich in het wild niet vervelen, maar onze huiskonijnen die twee keer per dag een bakje voer krijgen en vaak in een hokje zitten te wachten, wel. Ook voor hen is het goed om hun lichaam en geest te (blijven) gebruiken, bijvoorbeeld met behulp van trucjes en konijnenspeelgoed. Hierdoor voorkom je overgewicht, het dier blijft lichamelijk en geestelijk fit, het leervermogen verbetert en ze hebben plezier! Daarnaast bouw je een (nog) betere band met je konijn op.

Konijnen zijn ’s ochtends en vroeg in de avond het meest actief. Op deze tijden zal je konijn dan ook willen spelen. Speelgoed dat is afgestemd op de natuurlijke behoeften van het konijn is het beste. Maar niet elk konijn vindt hetzelfde leuk. Geef je konijn in het begin zoveel mogelijk verschillend konijnen speelgoed. Je zult al snel zien waar de voorkeur van je konijn naar uitgaat.

Tunnels 
en ballen

Konijnen vinden het leuk om tunnels te graven. In huis is dit natuurlijk geen optie. Maar een geïmproviseerde konijnengang of tunnel is snel gemaakt. Gebruik voor het maken van een konijnentunnel grote kartonnen kokers (bijv. tapijtkokers), pvc-buizen of dichtgeplakte dozen waar je aan de zijkanten een gat in snijdt. Voor extra speelplezier kun je wat oude kranten in de tunnels stoppen. Zo kan je konijn zich lekker terugtrekken of zich vermaken met het verplaatsen van de krant. Haal de tunnel wel weer weg als er geen toezicht is om te voorkomen dat het konijn er aan gaat knagen.

Simpele wilgenballen of takken, geven een konijn de mogelijkheid om lekker te knagen. In een voerbal of activitybal zit een opening waar brokjes in kunnen. Het konijn moet met zijn neus tegen de bal duwen, waardoor de brokjes eruit vallen. Soms is het handig om hen even een handje te helpen hiermee. Door bijvoorbeeld te laten zien dat er brokken uitvallen en zachtjes de bal te laten rollen. Iets wat iedere konijneneigenaar zou moeten hebben!

konijnen speelgoed

Graafplezier

Als je konijn graag graaft kun je een kartonnen doos of een grote bak vullen met krantensnippers en hooi. Hier kan je konijn lekker in wroeten. Als je bang bent dat dit te veel rommel oplevert, leg dan eens een oud kussentje of dekbed neer voor je konijn. Zelfs een oude handdoek kan uren speelplezier opleveren. Let op: als het konijn de stoffen opeet, kun je beter ander konijnen speelgoed maken of zoeken.

Knaaggraag


Knaagt je konijn graag aan meubels? Dan kun je (onbehandeld) riet, takken of dennenappels geven als konijnenspeelgoed. Of vul eens een dichte doos met papier en stro en maak er een klein gat in. Je konijn zal meteen aan het knagen en rommelen slaan.

Papier hier


Konijnen die graag scheuren kunnen zich uren vermaken met een stapel papier. Een oude krant is dan ook prima konijnenspeelgoed. Om verspreiding van snippers tegen te gaan kun je de krant in een grote doos leggen. Zolang je konijn geen grote hoeveelheden papier eet, kun je hem lekker laten spelen.

Hindernisbaan


Veel konijnen zien klimmen als een leuk spelletje. Voorkom dat je konijn zich bezeert door op losstaande dingen te klimmen, en maak zelf wat konijnenspeelgoed om in te klimmen. Stapel bijvoorbeeld verschillende kartonnen dozen op elkaar, met hier en daar een gat en wat hooi. Zo heeft je konijn zijn eigen speeltoren. Of maak een konijnenhindernisbaan van stapels boeken, schoenendozen en wat tunnels. Let wel op dat alles stevig staat. Zorg voor stabiliteit door bijvoorbeeld een aantal zware dingen in de dozen te plaatsen. Zo kan je konijn veilig spelen met zijn konijnen speelgoed.

Beloning

Probeer tijdens het leren en spelen vooral met gezond eten te belonen of gebruik konijnenvoer. Suikerhoudende producten zoals yoghurtdrops en dergelijke zijn uit den boze. Haal een eventuele beloning ook van zijn dagelijkse rantsoen af om te voorkomen dat het konijn te dik wordt. Is het nieuwe spel moeilijk? Wil je jouw konijn nog meer motiveren? Of kan het konijn de beloning niet zien? Kies dan een beloning die wat sterker ruikt. Bijvoorbeeld een klein stukje appel of wortel.

Spel en hersengym zijn de ideale manier om je konijn meer uitdaging te bieden. Ontdek wat je konijn leuk vindt om te doen en maak het steeds een beetje moeilijker. Veel speelplezier!