Tips om je kat zindelijk te maken

Care
Living
Katten

Moet jouw kat nog zindelijk worden gemaakt? Dan geeft kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg je graag wat tips.

Wat is (on)zindelijkheid?

Met het zindelijk maken van je kat bedoelen we het aanleren dat ze haar behoefte op de kattenbak doet. Ook wordt wel eens gesproken van onzindelijkheid, waarmee wordt bedoeld dat je kat een andere plek dan de kattenbak uitkiest om te plassen of poepen. Dat heeft volgens kattengedragsexpert Maggie Ruitenberg vooral te maken met een volle blaas of volle darmen en het niet snel genoeg kunnen vinden van de juiste plek voor haar behoefte. Een territorium afbakenen door middel van plassen heet sproeien. Incontinentie of spontaan urineverlies komt bij katten weinig voor. Onzindelijkheid is een vaker voorkomend probleem, maar heeft grotendeels te maken met de omstandigheden waarin katten hun behoefte kunnen doen. En daar heb jij als baasje gelukkig ook invloed op.

Kat zindelijk maken: hoe pak je het aan?

De kattenbak klaarmaken

Allereerst is het goed om te weten dat katten van een kattenbak houden die op een rustige, veilige en goed bereikbare plek staat. Daarbij vinden katten een schone bak met fijn grind heel aantrekkelijk. Zorg dus dat je wekelijks het grind verschoont en poep er elke dag uitschept. Ook meerdere kattenbakken in huis neerzetten kan helpen jouw dier sneller zindelijk te krijgen. Een andere manier om de zindelijkheid van je kat te verbeteren, is op de grootte en vorm van de kattenbak te letten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat katten een open kattenbak (dus zonder kap) met lage instap het prettigst vinden als ze hun behoefte moeten doen. Ook kiezen voor een ruime kattenbak (afmetingen rond 86 x 39 x 14 centimeter) kan helpen het toilet zo toegankelijk mogelijk te maken voor jouw dier.

Je kat laten wennen

Het is belangrijk je kat van jongs af aan te laten wennen aan de kattenbak. Daar hoef je in het algemeen weinig moeite voor te doen, omdat ze zichzelf van nature de zindelijkheid aanleren, soms zelfs binnen een dag nadat ze begonnen zijn met lopen. Maar je kunt je huisdier natuurlijk wel een handje helpen! Je herkent hoge nood bij jouw kat onder meer aan onrustig ronddartelen, luid miauwen of graafbewegingen.

Geeft je dier het signaal dat hij of zij naar het toilet moet? Zet je kat dan zelf in de bak (bijvoorbeeld op een paar vaste punten op een dag) en laat haar vervolgens eerst even zelf haar gang gaan. Ga hier een aantal dagen mee door tot je kat zelf in staat is op de geur af te gaan en de kattenbak op die manier te vinden. Let op: beloon je dier ook de eerste paar keren als ze op de bak is geweest, bijvoorbeeld met kattensnoepjes of lieve woorden. Grote kans dat ze snel gewend zal zijn aan gebruik van de kattenbak.

Help, mijn kat doet het buiten de bak!

Plast en poept je kat (meerdere keren) op een andere plek dan in de kattenbak? Dat kan meerdere oorzaken hebben:

Materiele oorzaken

Heb je bijvoorbeeld een andere kattenbak neergezet? Geen eigen bak geregeld voor een nieuwe kat in huis? Een ander soort of merk kattenbakvulling of schoonmaakmiddel gebruikt? Of staat de bak (tijdelijk) op een andere plaats dan je kat gewend was? Allemaal redenen voor jouw kat haar behoefte buiten de bak te doen.

Psychische of lichamelijke oorzaken

Katten die buiten de kattenbak plassen of poepen kunnen ook een lichamelijk of psychisch probleem hebben. Je kat kan bijvoorbeeld kampen met blaasproblemen, blaasgruis of pijnlijke gewrichten. De dierenarts kan je hierbij helpen. Zijn deze of andere medische oorzaken van haar gedrag uitgesloten? Roep dan de hulp in van een kattengedragsdeskundige.

kat zindelijk

Wat te doen bij ongelukjes? 

Als jouw kat meerdere keren op dezelfde plek buiten de bak plast of poept, kan ze deze als nieuw toilet gaan zien. Een goede schoonmaakbeurt op die locatie kan dat voorkomen. Let op! Gebruik geen ammoniak, want die geur komt overeen met die van kattenurine. Heeft jouw kat het buiten de bak gedaan en helpt het schoonmaken van die plek(ken) niet? Straf haar dan niet! Sommigen denken dat het helpt haar neusje door de plas te halen, maar dit kan extra stress opleveren en de problemen juist verergeren!

Als er geen sporen meer zijn van andere plekken waar je kat haar behoefte kan doen, zal ze bij hoge nood waarschijnlijk alweer snel de kattenbak gebruiken.

Bronnen: Maggie RuitenbergKattenkenniscentrumPraktijk voor Kattengedrag