Teek bij kat: symptomen en bestrijding

Care
Katten

Sommigen denken dat je je kat alleen in het voorjaar en de zomer moet beschermen tegen teken, maar uit onderzoek blijkt dat deze beestjes zich ook in de winter op de vacht van je kat laten vallen. Onze tip: bescherm haar het hele jaar door tegen een tekenbeet!

Een onderzoek door The University of Salford toonde aan dat teken het hele jaar door in de bossen te vinden zijn. Zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar kan jouw kat dus ook een tekenbeet krijgen. De teek zuigt bloed op, soms wel uren- of dagenlang, en verlaat vervolgens jouw dier weer.

Teek bij kat: Lyme

Als je in de winter (en natuurlijk in de zomer ook) niet opmerkt dat je kat een teek heeft en deze blijft lang zitten, dan is er een kans op de Ziekte van Lyme. Wil je dat voorkomen? Zorg dan dat je altijd de juiste middelen tegen teken en vlooien in huis hebt. Deze druppel je op de huid met een pipetje. Kijk altijd op de verpakking hoe lang deze middelen werkzaam zijn.

teek bij katteek bij katteek bij kat

Symptomen

Teken kunnen besmet zijn met de Borreliabacterie die de Ziekte van Lyme kan veroorzaken. Bij katten kunnen dit soort klachten optreden na een tekenbeet:

• Gewrichtspijnen met kreupelheid als gevolg

• Koorts

• Eetlustverlies

• Nierproblemen

Let vooral op bij de combinatie van gewrichtspijn/kreupelheid en koorts bij een tekenbeet. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan de dierenarts.

Teek bij kat bestrijden

Er bestaan diverse middelen om een beet van een teek bij kat te bestrijden. Denk aan druppels zoals deze of dit vlooien- en tekenmiddel speciaal voor je kat. Op www.tekenradar.nl kun je altijd vinden hoeveel tekenbeten er zijn gemeld en waar. Deze handleiding leert je hoe je teken kunt verwijderen.

Meer weten over tekenbestrijding? Neem dan contact op met onze experts via info@lifestyleforpets.nl.