Zonnebrand voor honden: geen overbodige luxe!

Care
Honden

Geloof het of niet, maar ook honden kunnen verbranden in de zon. De vacht biedt dus niet altijd voldoende bescherming. Met name witte en lichtgekleurde honden kunnen snel verbrand raken door de zon. Zonnebrand voor honden is dus geen overbodige luxe!

Het zonnetje schijnt en het waait zachtjes, dé perfecte condities voor de eerste verbrandingen in de zon! Niet alleen voor mensen, maar ook bij honden. UV-straling kan namelijk ook bij hen schade aanrichten en zorgen dat ze verbrand raken.

In de natuur zijn dieren beter beschermd tegen UV-straling, maar door kleine erfelijke veranderingen zijn huisdieren tegenwoordig gevoeliger voor de zon. Voornamelijk de minder behaarde delen van de huid zijn kwetsbaar en raken snel verbrand, zoals de kop (met name de oorrandjes en het tere velletje op de neusrug), de buik en de liezen. Verbranding door de zon kan onder meer roodheid, ontstekingen of korstjes tot gevolg hebben. 

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen de zon?

Het belangrijkste is om directe blootstelling aan zonlicht te beperken, vooral voor honden met weinig haar of een witte vacht. Zorg dus voor schaduw! Gelukkig kun je je hond goed beschermen tegen UV-straling met zonnebrand of sunblock speciaal voor dieren. Let er ook op dat je hond, ondanks dat hij is ingesmeerd, niet de hele dag in de zonnestralen ligt. Net als bij mensen geldt ook voor honden het advies tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon te blijven om te voorkomen dat ze verbrand raken. 

Smeertip
Wil je niet dat je hond de zonnebrand er meteen weer af likt? Smeer je hond er dan in voordat je hem te eten geeft. Op die manier krijgt hij een positieve associatie met het middel. 

Oververhitting

Let er niet alleen op dat je je hond beschermt tegen verbranding door de zon, maar ook tegen oververhitting. Kwijlen, hijgen, sloomheid en het zoeken naar bijvoorbeeld koude vloeren om op te liggen duiden op neiging tot oververhitting. Houd je hond dan ook goed in de gaten en vermijd op warme dagen kledingstukken zoals hondenjasjes zoveel mogelijk. Stijgt de lichaamstemperatuur van je viervoeter tot 40+ graden? Raadpleeg dan een dierenarts. Het opmeten van de temperatuur van je hond moet anaal gebeuren. Gebruik hiervoor een digitale thermometer met een klein druppeltje olie of vaseline om het inbrengen minder gevoelig te maken. Je moet minstens 2 cm diep zitten om de juiste meting te hebben.

Bescherm ook de voetzolen!

Denk ook aan de voetzolen van je hond want die zijn erg gevoelig. Asfalt en zand kunnen erg warm worden waaraan je hond zijn poten kan verbranden. Ga eens met een blote voet op het asvalt of zand staan. Is het voor jou te heet? Dan is het ook voor je hond te heet! Laat je hond niet uit tijdens het warmste moment van de dag. Zorg dat je hond bijvoorbeeld in het gras kan lopen om zo zijn pootjes te beschermen. Je kan ook een speciale voetzolenspray gebruiken om de poten van je hond te beschermen.

Bron: MCvoorDieren, Arvid van Putten