Wat mag je een puppy voeren?

Care
Honden

Gezond opgroeien heeft vooral te maken met een goede voeding. Krijg of heb je een jonge hond? En vraag je je af: wat mag ik een puppy voeren? Dan vertellen we je graag waar je op moet letten, zodat jouw pup een superstart krijgt.

'Wat kan en mag ik een puppy voeren?' is één van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als je een jonge viervoeter in huis neemt. Bij de fokker is je pup overgegaan van moedermelk op vaste voeding. Omdat overschakelen naar weer een nieuwe omgeving en tegelijkertijd een nieuwe voeding krijgen best spannend is, wordt aangeraden je huisdier de eerste dagen nog even de voeding van de fokker te voeren. Te veel stress kan namelijk diarree veroorzaken, en dat wil je liever niet!

In de groei

Een goede voeding is voor jonge dieren erg belangrijk, omdat ze volop in de groei zijn en zich nog helemaal moeten ontwikkelen. Je wilt daarom graag een goede basis met de juiste bouwstoffen leggen. In alle gevallen geldt dat je pup dagelijks een uitgebalanceerde, goed verteerbare en complete voeding moet krijgen, die volledig in zijn energie- en voedingsbehoefte voldoet.

puppy voeren

1. Eten én drinken

Naast eten is ook drinken erg belangrijk voor je jonge dier. Een brokvoeding heeft een veel lager vochtgehalte dan bijvoorbeeld een blikvoeding of een vers vleesvoeding. Wat je ook voert: zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

2. Smaaktip!

Evenals katten kunnen ook honden erg kieskeurig zijn als het gaat om de geur, structuur, smaak of zelfs de temperatuur van zijn voeding. Om brokjes extra smakelijk te maken, kun je ze even laten weken in lauwwarm water. 

3. Hoe vaak?

Geef je pup minimaal drie tot vier maaltijden per dag. Onbeperkt voeren geeft het risico op overeten. Het bewust geven en verdelen van de maaltijden voorkomt dit, en zorgt ook nog eens voor mooie contactmomenten met je dier!

4. Wat mag ik een puppy voeren en wanneer is het te veel?

Pas op met extraatjes, want de maag van je pup is nog maar heel klein en je wilt graag dat de beschikbare ruimte in dat buikje wordt gebruikt voor goede, gezonde voeding. Onderschat niet de gevolgen die een extra koekje, blokje kaas of stukje worst kunnen hebben op het ontwikkelen van overgewicht of het verstoren van de spijsvertering. Groeipijnen en -problemen ontstaan vaak door te veel (bij)voeding. Kijk dus ook uit met snacks tijdens de training!