Recept voor een happy hond

Care
Honden

Iedereen wil natuurlijk dat zijn hond helemaal happy is. Helaas: een algemeen recept daarvoor valt eigenlijk niet te geven, omdat iedere hond nu eenmaal anders is. Maar in het kader van de goede voornemens kan het nooit kwaad om te kijken of je misschien nog wat aan het geluk van je hond kunt verbeteren. 

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

En het eerste waar je zelf bij goede voornemens waarschijnlijk aan denkt is…  inderdaad, meer bewegen en bovenal: misschien wat minder eten.

Bodyscore

Wist je dat bijna de helft van alle honden en katten te dik is? En dat heel veel eigenaren het echt ontzettend moeilijk vinden om daar wat aan te doen? Maar laten we eerst eens kijken naar de lichaamsconditie van jouw hond. Om daar een algemeen beeld van te krijgen, kun je als hulpmiddel deze bodyscore-tabel gebruiken.

Sommige honden zijn precies goed

Top, helemaal goed, houden zo! Misschien kun je jouw hond nog nét ietsje blijer maken met deze drie tips, die natuurlijk bij alle honden inzetbaar zijn:

  • Eten is voor honden een belangrijke basisbehoefte, het geeft ze structuur en zekerheid in hun leven. Verdeel de dagelijks benodigde hoeveelheid voeding over minimaal twee maaltijden per dag. Ziehier: al twee geluksmomentjes!
  • Van mogen doen wat je zelf graag wil word je erg gelukkig. Maak een top 3 van dingen die jouw hond (let op: niet jij, maar je hond!) het allerleukst vindt om te doen. Grote kans dat snuffelen hoog scoort. Misschien kun je je hond (nog) meer laten snuffelen?
  • Geluk voor je hond zit vooral in het samen met jou mogen zijn. Goed voornemen: plan iedere dag vijf minuutjes extra speciaal voor je hond in om samen iets leuks te doen. Dat kan zo simpel zijn, bijvoorbeeld door gewoon een paar brokjes voor hem in huis te verstoppen!

Sommige honden zijn (iets) te dun

Mag je hond wel iets meer body hebben? Ook voor jou drie tips:

  • Een magere hond veel eten voorschotelen heeft vaak een averechts effect. Dat zorgt voor een enorme belasting van het maagdarmstelsel, waardoor voedingstoffen niet goed kunnen worden opgenomen. Dat zie je dan vaak aan een grote hoeveelheid ontlasting.
  • Begin daarom liever met een kleine dagportie, precies de hoeveelheid die je hond met zijn gewicht mag krijgen. Eerst moet je hond deze kleine hoeveelheid goed kunnen benutten voordat hij geleidelijk kan toenemen in gewicht.
  • Eet je hond met lange tanden? Een scheutje warm water over zijn voer, waardoor er wat meer geur vrijkomt, kan wonderen doen! En check even: bewaar je zijn voeding wel op de juiste wijze? Hier lees je waarom dat belangrijk is.

Sommige honden zijn (iets) te dik

En o, wat is het lastig om je hond geen extraatjes te geven! Maar weet je dat dieren met overgewicht vaak minder gezond zijn en korter leven? Dat wil je toch niet? Daarom: volg deze drie tips!

  • Gebruik geen snacks, maar houd een deel van de dagelijkse portie voeding apart om je hond te belonen. Brokjes kun je in (nog) kleinere stukjes breken: zo kun je met minder voer zelfs vaker belonen!
  • Weeg de portie voeding precies af op een keukenweegschaal om te voorkomen dat je te veel geeft. Geef bij overgewicht een uitgebalanceerde dieetvoeding die een hongergevoel voorkomt en alle voedingsstoffen bevat die je dier nodig heeft.
  • Zorg voor een stok achter de deur. De voedingsdeskundigen van het Prins CareTeam willen graag die stok zijn. Ze kunnen je alle advies en begeleiding geven die je dier bij verantwoord afvallen nodig heeft. Gratis!

Heb je een kat?

Klik dan hier voor een bodyscore-tabel. En ook voor jou staat het CareTeam, je kunt op werkdagen van half negen tot vijf trouwens supersnel met ze chatten via www.prinspetfoods.nl, natuurlijk klaar voor een antwoord op alle vragen die je over je dier hebt. Of hij nou af moet vallen, aan moet komen of gewoon lekker gelijk moet blijven!

Dit artikel is geschreven door Judith Lissenberg voor Prins Petfoods