Puppy kopen: zo krijg je een neus voor een goede fokker

Care
Honden

Op zoek naar de hond van je dromen? Bij het kopen van een puppy gaan een goed gevoel en gezond verstand hand in hand. Vijf tips. Volg je hart, maar gebruik ook je hoofd!

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Van plan een puppy kopen? Neem dan de volgende richtlijnen (en deze checklist) in je achterhoofd om uit te komen bij de beste keuze voor jou (en de pup!).

1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Oriënteer je eerst goed! Verdiep je in de rassen en/of afkomst van de honden die je op het oog hebt. Lees: ga bij verschillende fokkers kijken, word vast lid van een vereniging en bezoek diverse activiteiten waar je honden in actie kunt zien en andere eigenaren naar hun ervaringen kunt vragen.

2. Het is heel moeilijk, maar: heb geduld. Kies nooit een hond overhaast of onder druk, omdat die geweldige pup anders aan je neus voorbij dreigt te gaan. Ook in de toekomst zullen er nog vele honderden andere leuke puppy’s geboren worden! Een goede fokker is het wachten waard: het is erg fijn als je iemand hebt op wie je altijd kunt terugvallen en die je kan helpen met bijvoorbeeld tips op het gebied van vachtverzorging of training.

3. Sommige rassen zijn niet zo vriendelijk tegen alle mensen, of niet zo tolerant tegenover andere honden. Sommige rassen hebben een lage gemiddelde levensverwachting, of blaffen, kwijlen of verharen bovenmatig. Vraag fokkers en eigenaren vooral ook de minpunten van hun ras te noemen. Dat ze lief en leuk zijn, weten we. Maar het is handig en verstandig om voorbereid te zijn op de minder leuke kanten. En die zijn er, geen enkele hond is perfect!

4. Vraag altijd of je alle honden van de fokker mag zien. Zien ze er gezond, goed verzorgd en vrolijk uit, en leven ze in een schone en veilige omgeving die de honden voldoende uitdaging biedt? En, heel belangrijk: gedragen de honden zich zoals jij graag zou willen dat je toekomstige hond zich gaat gedragen?

5. Stel vragen. Waarom besloot een fokker juist met deze ouderdieren te fokken? Laat hij gezondheidsonderzoeken en gedragstesten uitvoeren? Wat doet hij aan socialisatie en zindelijkheidstraining? Waarom wel? Waarom niet? Als het goed is, ben jij niet de enige die vragen stelt. Een fokker die het beste met zijn pups voor heeft, zal jou ook de oren van je hoofd vragen.

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, specialist voor Lifestyle for pets op het gebied van honden.