Problemen gebit hond? 10 x de signalen

Care
Thema van de maand
Honden

Gebitsproblemen van honden beginnen vaak met tandplak dat kan mineraliseren tot tandsteen. Dat komt weer tegen het tandvlees, waardoor dat kan gaan ontsteken. Hoe herken je problemen met het gebit bij je hond?

Ontstekingen kunnen veel nare kwalen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat tachtig (!) procent van de honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft.

Drs. ing. S.S.G. Rossen van Dierenkliniek Almere-Stad: "Naast voor pijn en stank, zorgt een slecht gebit ook voor veel bacteriën in het lichaam die via het ontstoken tandvlees (de rode randjes) in het lichaam gaan circuleren. We noemen deze tandvleesontsteking ook wel gingivitis. Deze bacteriën lopen in het hart en in de nieren vast en kunnen hier voor problemen zorgen. Bij mensen is het bijvoorbeeld al bewezen dat gingivitispatiënten veel meer kans hebben op hart- en nierfalen.

Meestal eten onze honden wel door omdat dit natuurlijk de eerste levensbehoefte is. Eigenaren vertellen ons dat dieren na een gebitsbehandeling veel vrolijker zijn en het gebit ineens weer volledig gaan gebruiken of sneller gaan eten. Een slecht gebit kan dus ook bij onze trouwe viervoeters pijn doen, net als bij ons. Bij de meeste dierenartsen wordt tijdens een jaarlijkse vaccinatie ook het gebit goed nagekeken. Bij sommige dierenartsen zijn de gebitschecks zelfs gratis."

Problemen gebit hond, de signalen

Tien signalen waaraan je gebitsproblemen bij je hond kunt herkennen:

- Tanden bedekt met tandsteen
- Stank uit de bek
- Minder eetlust of gewichtsverlies
- Loszittende of verkleurde tanden
- Geïrriteerde reactie bij het aanraken van de bek
- Kwijlen of het laten vallen van eten en speeltjes
- Bloedingen in de bek
- Knarsen of klapperen met de tanden
- Oorpijn of klapperen met de oren
- Met de kop over de grond schuren

Bij een hond is het belangrijk om tanden te poetsen. Lees hier hoe je dat moet doen! Houd de pijn aan het gebit aan of vertrouw je het niet? Ga dan naar de dierenarts.

gebit hond