Hondenvlooien: symptomen en bestrijding

Care
Honden

Zie je jouw hond opvallend veel aan zichzelf krabben? Ai, dan zit er een kans in dat hij vlooien heeft. Wat kun je ertegen doen? En hoe voorkom je vlooien in de toekomst?

Vlooien komen het vaakst voor in de zomer, maar kunnen ook in de koudere maanden verschijnen. De pop meet onder meer de temperatuur, CO2 en trilling in huis. Bijvoorbeeld veroorzaakt door dieren die hij als gastheer ziet. Denkt hij te kunnen overleven op basis van deze factoren? Dan komt de vlo uit. In de winter overleven eitjes, larven en poppen vaak omdat wij de verwarming hoger zetten. Een volwassen vlo leeft twee tot vier weken. Uiteindelijk wordt hij trager en sterft. Een pop kan wel maandenlang overleven, ook bij vorst, maar zal ook uiteindelijk trager worden. Bij te lange blootstelling aan hogere temperaturen redt hij het misschien niet.

Misschien heeft je trouwe viervoeter gewoon jeuk, maar herken je de volgende symptomen? Dan is de kans groot dat hij onder de vlooien zit.

Symptomen

  • Opvallend veel krabben aan of bijten in vacht
  • Vlooienpoep in huis of in de vacht van je hond (zwarte puntjes – lijkt op zwarte gemalen peper)

Wil je zeker weten dat het om vlooienpoep gaat? Kam dan door de vacht van je dier heen en leg het resultaat op een nat, wit en absorberend vel (zoals keukenpapier). Kleurt het rood-bruin? Dan is het inderdaad vlooienpoep.

hondenvlooienhondenvlooienhondenvlooien

Bestrijding

Stap 1 is het bestrijden van vlooien bij je dier. Er bestaan verschillende middelen die je kunt inzetten om vlooien te lijf te gaan. Denk aan:

  • Vlooientabletten pakken vlooien direct aan en mogen gecombineerd worden met andere middelen. Als je bijvoorbeeld een vlooienband hebt die pas na 2 tot 4 dagen werkt, kun je er die eerste dagen VloKill bij geven. Daarna neemt de band de bescherming over. 
  • Vlooienbanden zijn al ruime tijd beschikbaar op de markt en geschikt voor het bestrijden van vlooien.
  • Deze vlooienspray immobiliseert vlooien, teken en andere parasieten.
  • Druppels worden aangebracht op de huid van je hond. 
  • Shampoos en/of een poeder zijn goed te gebruiken wanneer er vlooien op je hond gevonden zijn. Shampoos voorkomen echter niet dat vlooien de vacht van jouw huisdier vinden. Kijk uit met het gebruiken van een shampoo als je al een vlooiendruppel hebt toegediend. De combinatie van druppels en shampoo kan gevaarlijk zijn of elkaar juist tegenwerken.

Vlooien in de omgeving bestrijden

Dit is stap 2 in de strijd tegen vlooien.

  • Gebruik vlooienanticonceptie. Dit middel verwerk je door de voeding van je dier en zorgt ervoor dat larven en eitjes zich niet kunnen ontwikkelen. 
  • Vlooienspray kan gebruikt worden ter bestrijding van vlooien (en larven) op bijvoorbeeld het tapijt, de mand en omgeving van je kat of hond.
  • DimethiCare Omgevingsspray

Immobiliseert vlooien, teken en andere parasieten. Gebruiken op bijvoorbeeld tapijt en stoffen meubels. 

Preventiemiddelen

Is je hond eindelijk van zijn vlooien af? Zorg er dan voor dat ze niet meer terug kunnen komen (stap 3). Stofzuig bijvoorbeeld regelmatig en check je hond het hele jaar door op vlooien. Verder kunnen we dit aanraden:

Hier bestaan twee varianten van: de gewone FiproTec die 5 weken beschermt tegen vlooien en 4 weken tegen teken en de FiproTec Combo. Deze beschermt 8 weken tegen vlooien, 4 weken tegen teken en 6 weken tegen bijtende luizen en 8 weken de ontwikkeling van nieuwe vlooien in de omgeving. Geschikt voor dieren vanaf 8 weken.

Voor dieren vanaf 12 weken. Immobiliseert vlooien, teken en andere parasieten.

Ontwormen 

Vlooien kunnen een drager zijn van lintwormen. Daarom is stap 4 het ontwormen van je dier. Voor je puppy of oudere hond bestaan daar diverse geneesmiddelen voor.

Meer weten over vlooienbestrijding? Neem dan contact op met onze experts via info@lifestyleforpets.nl.