Hond wormen? Bescherm hem op tijd! 

Care
Honden

Een hond in huis is hartstikke leuk, maar er komt stiekem best wat bij kijken. Naast de juiste voeding en bijvoorbeeld training, is zijn gezondheid natuurlijk ook heel belangrijk. Waarom is het noodzakelijk om je hond tijdig tegen wormen te beschermen?

Pups worden vaak al in de baarmoeder besmet met spoelwormen, en later zitten de larven van deze nare beestjes door de moedermelk. Meestal zie je niet dat een hond wormen heeft, maar ze kunnen door een wormbesmetting last van diarree krijgen, lusteloos worden, braken, vermageren (met soms een bol wormenbuikje) en zelfs een groeiachterstand oplopen.

Ook mensen kunnen besmet raken

Daarnaast kun je zelf ook besmet raken met wormeitjes. Deze komen via de ontlasting van je huisdier in de omgeving terecht. Door contact met besmette grond (zandbak, plantsoen, enzovoorts), niet goed gewassen groenten uit eigen tuin en door intensief contact met je huisdier, kunnen de wormeitjes door mensen opgenomen worden. Kinderen lopen hierbij meer risico. Naast zorgen voor een goede hygiëne is het dus ook belangrijk je hond tijdig te ontwormen voor de (eigen) gezondheid!

Wanneer hond met wormen behandelen?

Voor pups is het advies om op twee, vier, zes en acht weken te ontwormen en daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Check uiteraard even goed of het wormmiddel geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je pup. Voor pups kun je bijvoorbeeld dit middel voor kleine honden en pups gebruiken. Wegen ze meer dan vijf kilo? Dan kan de ontwormkuur voor volwassen honden gevolgd worden. Gemiddeld is dit vier keer per jaar, maar dit hangt af van de omgeving en leefsituatie van je viervoeter. 

hond wormenhond wormenhond wormen

 

Kom je in een gebied waar de vossenlintworm actief is (zoals in Zuid-Limburg en Oost-Groningen)? Dan is het aan te raden om maandelijks te ontwormen. Voor het buitenland kan afwijkend advies gelden, omdat daar andere wormsoorten voorkomen. Neem je jouw hond mee op reis buiten Nederland? Vraag dan aan je dierenarts of je voor het betreffende land een andere dosering van het wormenmiddel dient aan te houden. Of raadpleeg Wegmetwormen.nl voor een ontwormadvies voor vakantie.

Verder kun je deze preventieve maatregelen nemen:

  • Herhaal behandelingen tegen wormen zo’n vier keer per jaar
  • Voer je dier commerciële droog- of natvoeding of gekookte voeding (niet rauw)
  • Ruim ontlasting van je dier altijd op
  • Vermijd blootstelling van kinderen aan de besmette omgeving 

Of raadpleeg Wegmetwormen.nl voor een ontwormadvies voor vakantie.

Verder kun je deze preventieve maatregelen nemen:

  • Herhaal behandelingen tegen wormen zo’n vier keer per jaar
  • Voer je dier commerciële droog- of natvoeding of gekookte voeding (niet rauw)
  • Ruim ontlasting van je dier altijd op
  • Vermijd blootstelling van kinderen aan de besmette omgeving 

Bron: ESCCAP

Meer weten over wormenbestrijding? Neem dan contact op met onze experts via info@lifestyleforpets.nl.