Hond mee op vakantie: waar moet je op letten?

Active & fun
Vakantie
Honden

Grote kans dat jij er deze zomer even lekker tussenuit piept. Sommige mensen laten hun hond thuis, maar een aanzienlijk aantal Nederlanders neemt hem of haar gewoon gezellig mee op vakantie. Waar moet je allemaal op letten als je dat doet?

Laten we beginnen met de basisregels die de Rijksoverheid ons graag meegeeft.

  • Reis je binnen de EU? Dan moet je hond in elk geval gechipt zijn. Ook een paspoort is nodig bij het reizen je trouwe viervoeter.
  • Honden moeten (bij vakantie in de EU) zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Datzelfde geldt overigens voor katten.
  • Op vakantie buiten de EU? Ook dan moet je hond (of kat) zijn ingeënt tegen rabiës, en een chip en paspoort hebben.
  • Wil je knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën meenemen? Dan is een gezondheidsverklaring van het dier vaak voldoende.

hond mee op vakantie

Huisdieren bijna overal omarmd

Goed om te weten is dat je hond vrijwel op elke (kampeer)vakantielocatie is toegestaan (zoals bij Camping Le Talouch, de campings van Campéole, Camping Les Eaux Chaudes, de campings van Esterel Caravaning – hier komt binnenkort zelfs een hondenzwembad! – en op de boten van Sunny Sailing), mits hij of zij gewend is aan deze situaties. Zo niet, dan kan het zijn dat de accomodatie jou als eigenaar vooraf wat extra vragen stelt om zeker te weten dat het voor het huisdier ook een fijne ervaring zal zijn. Sommige locaties hebben zelfs speciale hondentoiletten, mooie uitlaatroutes, delen poepzakjes uit of hebben andere faciliteiten speciaal voor jouw dier. Check altijd vooraf goed de website van jouw accommodatie (moet je hond bijvoorbeeld altijd aan de lijn of mag-ie los rondrennen?) én of je huisdier bijvoorbeeld mee mag naar dat leuke kasteeltje of fancy restaurant. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Tips van eigenaren

Allemaal in orde en klaar voor vertrek? Houd dan nog even rekening met de volgende extra tips van een aantal bezoekers van de Vakantiebeurs:

  • “Ik raad iedereen aan de eigen voederbakjes, kleedjes, speeltjes, enzovoorts van zijn huisdier mee te nemen, zodat ook de nieuwe omgeving zo vertrouwd mogelijk voelt.” – Jacqueline Maat
  • “Afhankelijk van het huisdier kun je ervoor kiezen hem alleen binnen in de tent of caravan te houden, dat is voor het dier het meest relaxt. En voor jezelf: wij houden onze katten ook binnen, anders gaan ze de hort op en kan mijn vader er achteraan, haha.” – Jelle Slobbe
  • “Toen wij voor het eerst met onze hond naar de camping in Italië gingen, lieten we hem niet direct alleen, maar bouwden we dat af. Dat kwam het wennen aan de nieuwe omgeving voor Simba wel tegemoet. We hadden geen kind aan hem.” – Ineke van Bambergen
  • “Neem je hond van kleins af aan mee op vakantie en zorg voor een goede opvoeding, zodat hij of zij precies weet waar hij aan toe is. Dan heb je gegarandeerd een geweldige tijd samen.” – familie Schrievers

Welke regels in welke landen?

Tot slot: houd nog even de volgende regels voor deze specifieke landen in het achterhoofd bij het boeken van jouw reis. En bel bij twijfel altijd je dierenarts of accommodatie zelf. Alvast veel plezier!