Hond en hitte: hoe houd ik mijn viervoeter veilig?

Care
Honden

Het is zomer, de temperaturen stijgen en alles lijkt één groot feest - maar voor jouw viervoeter kleven er ook nadelen aan deze warme dagen. Hier lees je hoe je de combinatie 'hond en hitte' succesvol navigeert en je jouw viervoeter veilig en gezond door de zomerse temperaturen heen helpt.

Het heten niet voor niets de hondsdagen: die dagen in het midden van de zomer waarop de temperatuur tropische hoogten bereikt. De combinatie 'hond en hitte' brengt echter potentiële gevaren met zich mee. Hieronder lees je meer over deze gevaren én vind je onze beste tips om jouw hond veilig en gezond te houden tijdens de warme dagen.

Wandelen in de hitte

Ga niet op het warmste moment van de dag wandelen met je hond. Blijf dan vooral uit de hitte. Je kan het beste iets eerder opstaan en vroeg in de ochtend en later op de avond eropuit gaan met je hond. Maak de wandelingen die je tussen de middag maakt een stuk korter en let ook goed op waar je gaat lopen, want de zolen van je hond zijn erg gevoelig.

Voetzolen hond beschermen

Op tropische dagen wordt het asfalt erg heet. Jij zou met 30 graden zelf ook niet op blote voeten over de weg lopen, dus waarom je hond wel? Een hete ondergrond kan de voetzooltjes van je hond lelijk verbranden. Heeft jouw viervoeter witte of roze voetzooltjes? Deze zijn extra gevoelig voor de hitte. Tips om verbrande voetzolen te voorkomen Kies bij het wandelen voor een route met zo min mogelijk asfalt of een andere ondergrond die heet kan worden, zoals stenen of grind. Gras of aarde is koeler voor de voetjes van je hond. Twijfel je? Voel dan met je hand hoe heet de ondergrond is. Als het niet fijn voelt aan jouw hand, dan kan je ervan uitgaan dat je hond er ook niet comfortabel op loopt. Er bestaan ook speciale schoentjes die je je hond met heet weer kan aantrekken. Deze koop je bij de dierenspeciaalzaak.

Zonnebrandcrème

Ja, ook honden kunnen verbranden! Vooral de minst behaarde delen van hun lichaam, zoals hun neus, buik en oorrandjes zijn gevoelig voor UV-straling. Kortharige en witte honden zijn extra gevoelig voor de effecten van de zon. Gelukkig kan je je hond goed beschermen tegen verbranding. Je kan je hond insmeren met een speciale zonnebrandcrème of sunblock voor honden. Hoe? Dat lees je hier

Zorg voor schaduw

Hier geldt: denk aan wat je zelf (niet) zou doen. Als mens is het ook geen goed idee om midden op de dag pal in de felle zon te gaan liggen. Pas er dus voor op dat je hond niet tussen 12 en 15 uur in de open zon komt en zorg voor voldoende schaduw. Als je buiten gaat wandelen dan is een bebost gebied erg fijn, doordat er overal schaduw is door de bomen.

Oververhitting is bijzonder gevaarlijk

Lees hier alles om oververhitting bij je hond te herkennen, voorkomen en bestrijden.

Met deze tips zal de zomer aangenaam voor jou en je hond zijn.

Bron: LICG