Hond chippen en registeren: wat je moet weten

Care
Honden

Je hond chippen en registreren is in Nederland verplicht. Dat moet gebeuren voordat je viervoeter ongeveer zeven weken is. Welke regels gelden er rondom het chippen en registreren van je hond? Wat kost dat? En wat moet je nog meer weten?

Je hond chippen is verplicht voor honden geboren na april 2013. Deze taak neemt de fokker of het asiel op zich. Wanneer je het zelf doet, omdat je bijvoorbeeld een hond uit het buitenland hebt gehaald, kost een hond chippen zo’n 20 euro + de kosten voor het consult, afhankelijk van je dierenarts. Het registeren van deze hondenchip, wat altijd jouw eigen verantwoordelijkheid is, kost zo’n 5 euro.

Hond chippen: hoe werkt dat?

Een hond chippen gebeurt door een chip te injecteren onder de huid van de hond met behulp van een kleine injectienaald (2,5 millimeter breed). De hond kan een klein beetje last hebben van de prik, maar zal de chip zelf niet opmerken. De hondenchip wordt ingebracht tussen de schouderbladen of voor het linkerschouderblad. Na het chippen moet het chipnummer ook geregistreerd worden.

Hond registreren: hoe werkt dat?

Je hond kan bij een van de verschillende databanken in Nederland geregistreerd worden. Er zijn meerdere databanken aangewezen door het ministerie van Economische Zaken die je hiervoor kunt gebruiken. Via Chipnummer.nl vind je een overzicht van alle databanken. De Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren is een van de meest gebruikte databanken.

Als je hond na april 2013 geboren is, dan ben je verplicht om de rest van zijn leven zijn registratie bij te houden. Dit betekent dat zijn registratie altijd kloppend en actueel moet zijn. Wanneer moet je een registratie eigenlijk aanpassen?

Actuele registratie

Bij aankoop van een hond moet het chipnummer binnen veertien dagen op jouw naam geregistreerd worden. Doe je dit niet op tijd, dan riskeer je een boete. De fokker moet dan ook zijn of haar registratie stopzetten. Verkoop je je hond, dan gelden dezelfde regels. Jij moet de verkoop doorgeven en de nieuwe eigenaar moet zijn nieuwe huisdier registreren. Je moet de gegevens ook wijzigen als je verhuist. Tenslotte moet je het ook doorgeven als je hond komt te overlijden. Dit kan tot maximaal veertien dagen na overlijden.

hond chippenhond chippenhond chippen

Honden uit het buitenland

Haal je een hond uit het buitenland, dan moet deze ook gechipt en geregistreerd worden. Zodra een buitenlandse hond in Nederland aankomt moet deze gechipt zijn, anders wordt de viervoeter illegaal gezien. Je hebt twee weken de tijd om te zorgen dat de registratie op orde is.

Strenge regels hond registreren

De regels rondom het chippen en registreren van je hond klinken misschien wat streng, maar dat is niet voor niets. Ze voorkomen dierenleed doordat de geschiedenis van alle honden geregistreerd is. Wordt er een zieke of misvormde hond verkocht, dan zorgen chip en registratie ervoor dat zijn achtergrond herleidbaar is. Zo kunnen kwaadwillende fokkers en handelaren opgespoord en vervolgd worden. Een chip en registratie helpt je natuurlijk ook je vermiste hond terug te vinden. De dierenambulance, het dierenasiel en je dierenarts hebben allemaal de middelen om een chip uit te lezen.

Houd de chip- en registratiegegevens up-to-date, om bijvoorbeeld te voorkomen dat je op je oude nummer gebeld wordt als je hond weer gevonden is!

Meer weten? Kijk op Chipnummer.nl.