Check: is je dier nog fit?

Care
Algemeen

Het nieuwe jaar is een goed moment voor een realiteitscheck. Is je dier nog gezond en fit?

Grote kans dat je voor jezelf al hebt nagedacht over wat je dit jaar eens helemaal anders gaat aanpakken. Maar hoe zit dat met je huisdier? Misschien heeft hij ook wel baat bij een of meerdere goede voornemens. En daar heeft hij jóúw hulp bij nodig!

Waar begin je?

Bij het begin. Hoe ziet je dier eruit? Een hond of kat die goed op gewicht zit, hoort een zichtbare taille te hebben. Je kunt de ribben, bekkenbeenderen en de ruggenwervels niet zien, maar wel voelen. De borstkas heeft een dunne vetlaag. Dieren die te dik zijn, hebben vaak meer zin in eten. Dieren met overgewicht zijn vaak minder goed in staat om zich te wassen.

Is je dier inderdaad te dik, laat hem dan meer bewegen en let op hoeveel eten je geeft. Kijk ook naar wát je het dier geeft. Soms kan een speciale dieetvoeding helpen. Op de pagina hiernaast staan nog meer tips bij het afvallen.

Als een dier vaak en snel moe is, kan dit komen door overgewicht, maar ook door te weinig beweging. Denk je dat er geen sprake is van een van deze twee oorzaken? Raadpleeg dan een dierenarts. 

In beweging

Dieren meer laten bewegen is vaak makkelijker dan je denkt. Je kunt de rondjes die je loopt langer maken. Een keer per dag (of in de twee, drie dagen) naar een losloopgebied gaan of vaker korte rondjes wandelen. Maar je kunt ook een hond of kat laten werken voor hun eten door middel van spelletjes. Of wat denk je van samen hardlopen? Win-win! Katten kun je meer laten bewegen door bijvoorbeeld het etensbakje op hoogte te zetten, zodat de kat meer in beweging komt. Ook kun je meer met haar spelen.

Gebitscheck

Bekijk ook eens het gebit van je dier. Een slecht gebit kan namelijk andere kwaaltjes met zich meebrengen. En je huisdier kan er een slechte adem van krijgen.

Tandplak en tandsteen kunnen erfelijk zijn. De gouden standaard is tanden poetsen. Speeltjes kunnen helpen om het kauwen te bevorderen. 

Wacht niet te lang!

Tot slot: check vooral ook eens de nagels, vacht en alle andere uiterlijke kenmerken van je huisdier. Het is belangrijk dat de nagels niet te lang worden, dat de vacht glanst en de oren, neus en ogen schoon zijn. Nagels zijn te lang (bij honden) als ze de vloer raken. Je kunt dit testen door de hond te laten staan en er een velletje papier onderdoor te schuiven. Lukt dit niet? Dan zijn de nagels inderdaad wat aan de lange kant. Let op: bij oudere honden zijn de pootjes misschien wat doorgezakt, dus kun je de lengte van de nagels beter op een andere manier checken.

Voor oudere dieren is het sowieso belangrijk wat vaker naar de dierenarts te gaan voor controle. Zo ontdekt je eventuele kwaaltjes sneller. De spieren nemen bijvoorbeeld in kracht af. De blaas is ook een spier, dus je hond zou wat vaker naar buiten moeten en de kattenbak sneller verschoond. Om de spieren en gewrichten soepel te houden, is beweging belangrijk. Maak het ze wel wat makkelijker door bij de auto een loopplank te gebruiken en voor oudere katten te zorgen dat een hoge instap niet nodig is.

Checklist Gezond Dier:
- Is je dier te dik?
- Kan het dier de dagelijkse beweging aan?
- Is het gebit mooi schoon?
- Korte nagels, glanzende vacht?